Skip to content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ievos Austinskaitės paroda „Ki |r| timai“

2023-10-05

|Pasikartojantis renginys (Žiūrėti visus)

An event every day that begins at 00:00, repeating until 2023-10-05

Energetikos ir technikos muziejaus Turbinų salėje veikia Kirtimų kultūros centre pristatyta fotomenininkės Ievos Austinskaitės fotografijų paroda „Ki |r| timai“.

Daugeliui vilniečių ar miesto svečių Kirtimų mikrorajonas – nepažįstama miesto erdvė, pravažiuojama pakeliui į oro uostą arba pasenusiais stereotipais apipinta zona. Tačiau Kirtimai – itin sparčiai besikeičianti sostinės dalis, talpinanti daug kontrastų: naujus verslo centrus, industrinį ir gyvenamąjį Vilniaus paveldą bei kelias aktyvias kultūros oazes.

Organizatoriams projekto idėja kilo iš santykio su Kirtimų mikrorajonu paieškų. Kirtimų kultūros centras – vienintelė 65-erius metus šiame rajone be ilgų pertraukų veikianti ir kultūrą puoselėjanti erdvė, o įstaigos gyvavimo pradžioje čia vyko tiek šokių vakarai po atviru dangumi, tiek muzikos improvizacijos, sukviesdavusios žinomus to meto muzikos kūrėjus, tokius kaip garsusis kompozitorius Kęstutis Antanėlis.

Po metus trukusio fotografinio tyrimo I. Austinskaitė pristatė savo žvilgsnį į Kirtimų mikrorajono dabartį. Fotomenininkės parodoje „Ki |r| timai“ – gatvių fragmentų, architektūros ir kasdienybės ženklų dokumentacija, žiūrovui atskleidžianti besikeičiančią ir kontrastingą mikrorajono dabartį. I. Austinskaitės fotoserijoje užfiksuoti keli Kirtimų veidai: naujos korporacijų ir didelių logistikos centrų teritorijos ir jos struktūrų atspindėjimas, senasis, industrinis, „gamyklinis“ Kirtimų veidas bei sąlyginai nedidelės gyvenamųjų namų, trobų, žaidimų aikštelių ir kasdienio, labiau kaimiško nei miestietiško gyvenimo fiksavimas.

„Kirtimų mikrorajonas Vilniuje iki pat 2022-ųjų man buvo beveik nepažįstama miesto erdvė, kurią dažniausiai pravažiuodavau keliaudama tarp Lietuvos ir Jungtinės Karalystės. Po daugybės valandų tyrinėjant Kirtimus ėmė skleistis įvairūs rajono sluoksniai ir bendra eklektiška dinamika. Iš pradžių gana niūrokai atrodžiusios vietos atsiskleidė keistomis detalėmis, kažkada čia gyvenusių ar tebegyvenančių žmonių daiktais, ant įvairių paviršių užrašytomis frazėmis, architektūra, mikrorajono planavimo įspaudais ir kasdienybės ženklais“, – pasakojo I. Austinskaitė.

I. Austinskaitė savo kūryboje tyrinėja viešųjų erdvių struktūras, urbanistinę aplinką, žmogaus ir miesto ryšį.  Menininkė šiuo metu gyvena ir kuria Kaune. Middlesexo universitete ji baigė fotografijos bakalauro programą, Karališkajame meno koledže Londone – magistro studijas, rezidavo Vizualiųjų menų mokykloje Niujorke. Parodose bei leidiniuose fotomenininkės darbai publikuojami nuo 2011 m.

Organizuoja:
Kirtimų kultūros centras

Iš dalies finansuoja:
Vilniaus miesto savivaldybė

Partneris:
Energetikos ir technikos muziejus

◾ Paroda veiks 2023 m. rugsėjo 8–spalio 5 dienomis Turbinų salėje.
Parodos atidarymas ir Audriaus Šimkūno pasirodymas – rugsėjo 8 d. (penktadienį), 17.30 val.
Įėjimas į atidarymą – laisvas. Parodos lankymas – įsigijus muziejaus lankytojo bilietą.

 

Details

Date:
2023-10-05
Renginių kategorija:

Organizer

ETM
Skip to content