Skip to content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tata Frenkel „Kaip tampama Fuko švytuokle?“

2023-07-01

|Pasikartojantis renginys (Žiūrėti visus)

An event every day that begins at 00:00, repeating until 2023-08-27

Energetikos ir technikos muziejaus Turbinų salėje veikia edukatorės, garso menininkės Tata Frenkel instaliacija „Kaip tampama Fuko švytuokle?“.

Instaliacijos pristatymo metu, liepos 7 d. 17 val., vyks performatyvi paskaita „Kaip tapti Fuko švytuokle? Bandymas“. Pristatydama brėžinius autorė pasakos apie savo kuriamas eksperimentalios edukacijos metodikas, kas yra diagraminiai naratyvai ir kas būna, kai Fuko švytuoklė netikėtai sustoja. Paskaita vyks anglų kalba.

„Kaip tampama Fuko švytuokle?“

Brėžinių serija, instaliacija

Instaliacijos žemėlapiai, notacijos, diagramos neturi atsakyti į parodos pavadinime iškeltą klausimą – kaip tampama Fuko švytuokle? – bet pristato fizikinio, biomechaninio ar mentalinio pasirengimo metodus kūnui, kuris planuoja ja (Fuko švytuokle) tapti.

Brėžinys reikalingas plokštumoje atvaizduoti grafinį potencialųjį objektą ar įrenginį, dažnai – ateities gamybai, statymui. Šiuose kūriniuose jungiasi techninis instrumentarijus ir itin abstrakčių idėjų artikuliavimas, individuali juslė perduodama kitų matymui, suvokimui bei žinojimui. Tiesa, tokio brėžinio perskaitymas yra nemažas darbas vidinėms akims.

Pavyzdžiui, vienas iš brėžinių (pavadinimu „A Human Lives Few Times“, 2019 m.) rodo kitą išradimą-svajonę – skraidymo aparatas grįstas savo sudedamųjų rezurekcija, idealiausias sraigtasparnio kūnas spiralės ar judančios sinusoidės forma ir super-drugelio sparnas.

T. Frenkel – eksperimentinės muzikos, garso meno kūrėja, tyrėja ir edukatorė, tarpdisciplininio meno lauke didelį dėmesį skirianti performatyviam kalbėjimui, o mokymosi procese – humorui. Eksponuojami brėžiniai yra neregimųjų menų* artefaktas, edukacinių veiklų diagraminė medžiaga.

Instaliacija veiks 2023 m. birželio 29–rugpjūčio 27 d. Turbinų salėje.
Pristatymas ir paskaita – liepos 7 d. (penktadienį), 17 val.
Įėjimas į paskaitą – laisvas. Lankymas kitomis dienomis – įsigijus muziejaus lankytojo bilietą.

*Neregimieji menai – tai performatyvus kalbėjimas, istorijų pasakojimas meniniuose ir edukaciniuose procesuose, tęstinis T. Frenkel meninis tyrimas.

Details

Date:
2023-07-01
Renginių kategorija:

Organizer

ETM
Skip to content